Veel gestelde vragen Au Pair

Kan ik kiezen waar ik wil wonen?
Wecare Au Pair moedigt de au pair aan om bij een gastgezin te wonen, welke het beste aansluit op de behoefte. Het gastgezin is in die zin belangrijker dan de plaats waar het gastgezin woont. Als je hier flexibel in kan zijn heb je een grotere kans op een "match".

Word ik ook geaccepteerd als au pair, als ik alleen maar oppas ervaring bezit?
Hoe meer ervaring je hebt, hoe groter de kans is dat je geplaatst wordt, denk hierbij ook aan verantwoordelijkheidsgevoel, interesse in andere culturen en een passie om voor kinderen te zorgen.

Krijg ik zeker een Au Pair visum als ik kies voor Wecare Au Pair?
Nee. Gedurende de proces-periode van de aanvraag van het visum zal Wecare Au Pair zoveel mogelijk daar begeleiden waar nodig. De beslissing of jij een visum krijgt ligt niet bij Wecare Au Pair maar geheel bij de Nederlandse Ambassade op de Filippijnen.

Kan ik een au pair zijn voor een gastgezin dat ik al ken in Nederland?
Ja dat is mogelijk. Zowel de au pair als het gastgezin zullen echter de procedure van Wecare Au Pair moeten volgen en doorlopen net als ieder andere au pair en gastgezin.

Zodra ik als au pair in Nederland verblijf, mag ik daarnaast ander betaald werk verrichten om extra zakgeld te verdienen?
Nee. Het is een wetsovertreding om als au pair werkzaam in Nederland naast au pair werkzaamheden voor het gastgezin daarbuiten extra geld te verdienen. Mocht dit wel gebeuren dan resulteert het per direct tot einde contract met het gastgezin, wat inhoud dat je per direct naar je eigen land terug dient te keren.

 

Hebben jullie ook aupair die al in Nederland zijn?
Nee. Al onze aupairs komen rechtstreeks uit de Filippijnen.

Hoe lang blijft een aupair en is de verblijfsduur te verlengen?
Uw aupair krijgt een verblijfsvergunning voor een jaar. Daarna moet de aupair Nederland verlaten.(IND voorwaarde).

Klopt het dat wij een brief aan de aupair moeten schrijven? En wat schrijven wij daarin?
Ja, dat klopt. In de brief (Engels) aan de au pair geeft u informatie over uw gezin. Denk hierbij aan de samenstelling, werk, interesses, hobby´s, en een korte beschrijving van de persoonlijkheden van elke familielid. Ook geeft u aan wat het gastgezin de au pair te bieden heeft en wat zij kan verwachten.

Wij vinden het belangrijk dat onze aupair sociale contacten heeft in Nederland. Helpt Wecare AuPair daarbij?
Ja, Wecare AuPair helpt daarbij. Wecare AuPair vindt het ook erg belangrijk dat u aupair voldoende sociale contacten heeft. Zodra de aupair in Nederland arriveert, ontvangt de aupair binnen 2 weken een overzicht met daarop de contactgegevens van de aupairs die al in Nederland zijn, zodat zij met elkaar in contact kunnen komen.

Wij kennen zelf iemand op de Filippijnen, die wij graag als aupair naar Nederland willen halen. Kunnen wij in dit geval ook van uw diensten gebruik maken?
Dat kan. U en de aupair schrijven zich beiden bij ons in. Op uw verzoek kunnen wij de kandidaat interviewen om meer zekerheid te verkrijgen over haar motivatie en kwaliteiten. De procedure blijft hetzelfde.

Uit hoeveel personen bestaat het gastgezin?
Het gastgezin bestaat uit 2 personen en hoeft geen kinderen te hebben.

Is de aupair verzekerd?
Het afsluiten van een goede verzekering is een verantwoordelijkheid van het gastgezin. De aupair is geen toerist(e), dus een gewone reisverzekering of een doorlopende reisverzekering is niet toereikend. Via verschillende verzekeringsmaatschappijen kunt u een complete en voordelige verzekering afsluiten die speciaal gericht is op (gastgezinnen van) aupairs in Nederland. Deze verzekering dient in te gaan op de dag van vertrek in de Filippijnen naar Nederland.

Hoe lang duurt het voordat de aupair in Nederland is?
De MVV aanvraag duurt gemiddeld 8 tot 10 weken, mocht deze positief zijn kan de aupair binnen 2 weken na die data in Nederland zijn.

Wij willen de aupair zelf Nederlands leren mag dat?
Wecare AuPair stimuleert dat het gastgezin de aupair zoveel mogelijk wegwijs maakt met de Nederlandse taal en cultuur. Toch is het verplicht dat de aupair een Nederlandse (of engelse) cursus volgt bij een instituut of school in de nabije omgeving. (eis IND)

Hoe vaak mag een aupair naar haar familie in de Filippijnen bellen?
Samen in overleg met de aupair stellen jullie bijvoorbeeld voor om 1x per week op de zaterdagochtend dat de aupair naar haar familie mag bellen in de Filippijnen. Wecare AuPair adviseert de overeengekomen afspraak op papier te zetten en dat beide partijen deze ondertekenen. Dit om misverstanden te voorkomen.

Wij heben de aupair meer dan 30 uur per week nodig voor ons gezin mag dit?
Van de IND mag dit niet, de aupair is naar Nederland gekomen om de cultuur te leren kennen en in ruil daarvoor past de aupair op uw kinderen en/of helpt in het huis daar waar nodig. Als de aupair meer dan 30 uur per week aan de slag gaat is het net of zij een fulltime baan heeft wat niet de bedoeling is van de uitnodiging van een aupair.

Wij hebben geen extra kamer over voor de aupair, Wel kan hij/zij bij één van onze kinderen op de kamer slapen mag dit?
Nee, dit is verboden en niet de bedoeling, De aupair dient zijn/haar eigen kamer te hebben met tv en eventueel radio. Dit zodat de aupair haar eigen privacy heeft in het huis.

Mogen wij vragen aan de aupair of zij de kosten van het vliegticket voor kan schieten en dat zij dat in Nederland terug ontvangt?
Nee, dit mag niet. Alle kosten zijn voor het gastgezin zodra het gastgezin akkoord gaat met het contract van Wecare AuPair.

Wat kost de MVV aanvraag? En voor wie zijn de kosten?
De MVV aanvraag kost €433,00 en de kosten zijn voor het gastgezin. Het bedrag kan voldaan worden zodra het gastgezin een positief besluit heeft ontvangen van de IND. Dit is rond de 8 weken na de aanvraag van de MVV aan de IND.

Hoe weet de Nederlandse Ambassade in Manilla dat onze aupair haar visum mag ophalen?
Zodra de MVV aanvraag is goed gekeurd en het bedrag van €433,00 is overgemaakt aan de IND, verzend de IND (via email) aan de Nederlandse Ambassade het bericht dat de desbetreffende aupair officieel een aupair visum mag krijgen voor Nederland van de duur van 1 jaar. De aupair maakt binnen een week een afspraak met de Nederlandse Ambassade in Manilla voor een kort interview en om haar visum op te halen.